Marian Burguès
Sabadell del meu record
Joan Sallent, Impressor
1929

En Mamet. I per què no hem de parlar aquí del burro del Mamet? El burro del Mamet tenia més nafres i ossos que pèl. El Mamet era el que recollia les escombraries i les cendres de la bugada dels llocs on acostumaven a llençar-les. També tenia l'encàrrec de buidar el safareig de la vila, que era el del carrer de la Font Nova. Ell feia bona aplega de botons, mocadors (pocs), parracs i algun xavo que per descuit havia saltat de qualque butxaca. No es comprenia el Mamet sense la companyia del burro i del Nap, tots dos feien unes xiulades que la gent es deturava a escoltar-les. En les peces dels Muixins o Fatxendes, l'un feia el primer i l'altre el segon; semblaven dos flautins. El ruc, tot pacient, esperava que acabessin. Pobre ruc, tan sec i nafrat no es comprèn com podia viure." (p. 140)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

"[...] Entremig, en 1829 (1 de novembre), el ric sabadellenc establert a Barcelona, D. Joaquim Mornau d'Amat, va donar a l'Ajuntament un tros de terra campa, situat a l'indret dit de les Planes d'en Macià, amb la condició que hi bastís un safareig o rentador públic i una font. La font va aixecar-se i va ésser la primera de les moltes que en el segle passat es construïren. Per això, del carrer en formació, que no tenia nom, se' n va dir de la Font Nova." (p. 317)

"El barri segon o de la Placeta de Sant Roc ha experimentat una grossa creixença. [...] El carrer del Safareig es diu ara del Safareig Vell, perquè ja n'hi ha un de modern al carrer de la Font Nova. [...] En el barri quart ja es coneixien, en 1841, sis carrers nous: Comèdies, Font Nova, Llobet, Lluna (o també, popularment, els Reguerots), Paus i Valls. El nom del primer ve d'un teatret familiar [...]; el del segon, de la font que en 1830 s'hi va instal·lar;" (p. 330-331)

"En aquesta època agafen empenta les arts del metall, i s'inicia el conreu de les arts gràfiques, que tant havien d'honorar Sabadell. Sobre el primer ram, cal dir que, de molt temps ençà, existien a la nostra població bastants ferrers, serrallers i clavetaires. Llurs establiments, però, eren de poca importància. Fins a 1854 no hi hagué a Sabadell una casa que es dediqués a la fosa de ferro. Va ésser la de Manuel Casanovas, al carrer de la Font Nova." (p. 365)

Joan Sallarès
A l'ombra del campanar
Ajuntament de Sabadell
1970

"De safareigs municipals, aviat se n'establiren d'altres. El del carrer de la Font Nova (1832) era -i en la seva inutilitat actual encara és- una construcció notable formada per dos grans dipòsits rectangulars als quals donaven aigua dues gruixudes canals a ple doll; els buidaven cada setmana per un orifici obert al seu centre i que prèviament voltaven d'una barana de ferro per a impedir l'embús que hi poguessin produir les peces de roba caigudes allà de mans de les rentadores. Del servei de buidar i omplir els safareigs n'estava encarregat un home gruixut i petitó, de nom Gamell, i a la mainada ens feia gràcia veure'l ficat dins l'aigua i calçat amb unes formidables botes de goma que li passaven dels genolls." (p. 21)